Centre d'Educació Mediambiental

CEM El Captivador

 

El CEM El Captivador és un complex destinat a apropar la natura, la història mediterrània i en especial la de La Nucia, dinamitzant el seu funcionament i apropant-se a la gent mitjançant un espai d’intercanvi  d’informació, obert i flexible, gestionat per l’Ajuntament de La Nucia conjuntament amb la Universitat d’Alacant.

 

És aquest caràcter divulgatiu relacionat amb la natura el qual l’obliga encara més, si fos possible, a esdevenir un model de construcció sostenible totalment integrat en el seu entorn, en la topografia i en la vegetació de la zona.

 

Arquitectura bioclimàtica

Totes aquestes infraestructures estan construïdes sota un estricte disseny d’arquitectura bioclimàtica, on es redueix al màxim l’ús d’energies contaminants per ser un nucli autosostenible que no genera deixalles, fomentant les energies alternatives.

Com a icona de cultura i modernitat plantegem un edifici, la imaginària del qual prové directament de les arrels i construccions de la zona, però amb un esperit de modernitat en la seua construcció.

Patrimoni històric.

“La Sèquia Mare”

L’any 1666, sense conèixer la repercussió que tindria en el futur, Beatriz Fajardo de Mendoza, Senyora de la Baronia de Polop,  va fundar el “Nou Reg”. El qual va donar lloc a la construcció de l’actualment coneguda com la “Sèquia Mare”.

Un sistema de reg que va canalitzar l’aigua des del municipi de Polop fins el municipi de Benidorm, resolvent el problema de l’aigua potable en aquestes terres i millorant les tècniques de reg i camps de cultiu allà per on passava. Amb el conseqüent augment demogràfic a la Comarca de la Marina Baixa i sent un revulsiu econòmic que va establir les bases per a transformar els municipis de la comarca en aquells que avui dia coneixem. 

 

Museo Etnológico José Soler

 


Les tradicions i costums Nucieres ens han llegat un ric patrimoni cultural: fotografies, testimonis i objectes que ens mostren la forma de vida tradicional a la comarca de la Marina Baixa, una manera de viure i d’entendre el món actual que ens envolta, objectes quotidians que ens parlen d’aquells que els van crear i els van utilitzar. Recopilar informació i restaurar tots aquests béns és la finalitat del Museu Etnològic José Soler i açò ha sigut possible gràcies a totes aquelles famílies que de forma altruista han donat part del seu llegat.

El Museu té una exposició permanent, dividida en tres sales temàtiques que defineixen la relació entre les persones i el medi sobre el qual actuen:

-        Sala 1, Cultura i Tradició: aquesta exposició mostra una representació dels elements més comuns de l’habitatge tradicional de la comarca i dels costums típics del municipi de La Nucia.

-        Sala 2, Oficis i Indústries tradicionals de la comarca: aquesta exposició representa els elements de treball més utilitzats en els oficis tradicionals de la comarca, com per exemple el  picapedrer, el ferrer, el fuster o la maquinària per a fer embotit.

-        Sala 3, Agricultura i Ramaderia: aquesta part de la col·lecció representa una panoràmica global de les eines i ferramentes que s’han utilitzat tradicionalment per a treballar la terra, des del mateix moment en que comença a preparar-se per al sembrat fins la collita o recol·lecció.

A més a més, el Museu disposa d’una exposició exterior en la qual destaca la representació del procés d’elaboració d’oli.

 

 

 

Автор : btamedia
Loading...
Loading...