Història de La Nucia

 

plaza-nucia

Prehistòria a La Nucia

Els primers pobladors d’aquesta zona van vindre atrets per les frondoses terres i els brolladors d’aigua situats sobre un promontori, on sorgiria el futur poble de La Nucia. Un enclavament prop del mar i la muntanya en un lloc privilegiat, encreuament de camins per accedir als distints vessants de la Vall de Guadalest, tant en el passat com en el futur.

 

Dels Ibers a la Independència:

Poblada pels ibers en els albors de la civilització occidental, aquesta terra va rebre fenicis, romans i àrabs, com a colonitzadors, comerciants o invasors armats fins al segle XIII que va ser quan es va configurar dins del Regne de València, en l’Espanya cristiana, desprès d’una última resistència del cabdill Al-Azraq davant Jaume I. Posteriorment, la comarca fou escenari d’episodis cruels durant la Guerra de les Germanies l’any 1521 i va patir l’assalt sistemàtic dels pirates barbarescs al llarg dels segles XVI i XVII, els quals utilitzaven el Captivador, lloc que actualment dóna nom a un paratge natural, per a empresonar o tindre captius els presoners de les seues incursions.

 

La nostra Història Contemporània:

L’any 1705 La Nucia es constitueix com a poble independent al emancipar-se de la Baronia de Polop. La història ens mostra, amb aquesta dada, com la majoria de pobles que formen la Marina Baixa tenen arrels compartides. La nostra comarca és només una de les set que constitueixen la província d’Alacant en la Comunitat Valenciana.

La prosperitat del poble es basava en els recursos d’una terra fèrtil, però açò no va ser suficient per a assegurar el creixement demogràfic del segle XIX que va obligar molts joves a emigrar. En aquesta recerca de treball per altres províncies espanyoles, països o continents, els nuciers van demostrar ser hàbils en professions tan difícils com l’art de tallar pedra o la xarcuteria i també van assumir les feines més diverses en llocs tan diferents com Filipines, els Estats Units, Argentina o, més prop de casa, Algèria.

Podem pensar que aquesta difícil etapa va ser l’última fase de l’aprenentatge necessari per a poder arribar a ser eixe poble que actualment destaca pel seu sentit de l’acollida. Així ho viuen nombroses famílies d’altres regions espanyoles i de moltes nacions estrangeres que busquen ací una casa com a segona residència o per a passar llargues temporades a l’any. És com si a més de la bondat del microclima els seduís l’ànim càlid que ací pot trobar qualsevol persona, en un horitzó obert i plural com ho han sigut les pàgines d’aquesta llarga història. 

 

Автор : btamedia
Loading...
Loading...